dzemWszędzie dookoła słyszymy o kolejnych aferach związanych z jakością naszej żywności. A to stare mięso z nową datą ważności, a to sól drogowa w przetworach wędliniarskich. Coraz częściej czujemy się oszukani i myślimy jakby tu nie dać się oszukać ponownie. Niestety jedynym sposobem, aby nabrać pewności tego co jemy jest samodzielne wykonywanie posiłków i produktów z których je przygotowujemy  Kosztowne, pracochłonne? Może tak, ale naprawdę warto.

Domowe przetwory

Niestety coraz mniej osób robi własne, domowe przetwory. Wolimy kupić gotowy kompot lub ogórki, niż samemu poświęcić czas na przygotowanie przetworów. A szkoda, gdyż domowe przetwory są dużo zdrowsze niż nafaszerowane chemią gotowce. Warto poświęcić jeden lub dwa wieczory w miesiącu, aby z sezonowych warzyw i owoców przygotować zapasy na zimę. Możemy samodzielnie przygotowywać dżemy, konfitury, kompoty, ale tez zakąski tj. ogórki, paprykę, buraczek. Jeżeli mamy sporo wolnego czasu możemy się również pokusić o samodzielne przygotowanie keczupu własnej roboty czy musztardy.

Wędliny i mięsa

Ponieważ na rynku przetworów mięsnych wybuchają kolejne afery, warto pomyśleć o samodzielnym robieniu wędlin i kiełbas. Jeżeli mamy ku temu warunki możemy również wyhodować kilka kur lub kaczek, które nie tylko dostarcza nam świeże jaja, ale również będą pewnym źródłem dobrej jakości mięsa. Aby samodzielnie robić wędliny musimy najpierw zakupić półtusze, najlepiej u zaprzyjaźnionego rolnika, który posiada gospodarstwo i tam hoduje zwierzęta. Później zatrudniamy rzeźnika, który przerobi nam mięso na kiełbasy i wędliny, uwędzi i ugotuje. Takie wyroby na pewno będą smakowały lepiej niż kupne.

Dodaj komentarz