piwaPolacy nie od dziś są znani ze swojego zamiłowania do spożywania alkoholu. Od dawna zajmujemy topowe pozycje w rankingach spożywanego alkoholu na jednego mieszkańca. Jednak od czasów transformacji znacząco zmieniła się struktura spożywanych alkoholi.

Dawniej pijaliśmy głównie wódkę i piwo, obecnie tzw. czysta zdecydowanie straciła klientów na rzecz innych trunków. Pijemy zdecydowanie więcej piwa i dobrych win. W naszych barkach pojawiają się także koniaki, brandy, whiskey czy wiele innych ciekawych rodzajów alkoholi. Wciąż jednak mamy słabość do alkoholi własnej produkcji.

Mocne alkohole

Zgodnie z polskim i unijnym prawem nie można w domowych warunkach pędzić bimbru. Nie dostaniemy także nigdzie w legalnej sprzedaży pełnoprawnego sprzętu do domowego pędzenia alkoholu. Faktycznie jednak na domowy użytek wiele osób „pędzi bimber” i nikt nie ma nic przeciwko temu. Mimo to lepiej skupiać się na legalnych alkoholach. Możemy więc kupić legalnie spirytus i wytwarzać z niego przeróżne nalewki. Degustacja nalewek staje się często kluczową częścią imprez w dojrzałym towarzystwie, choć i coraz młodsi chętnie skłaniają się do tego trunku.

Piwo i wino

O ile prawo zakazuje wytwarzania bimbru na własny użytek a tym bardziej na sprzedaż, to już alkohole nisko procentowe jak wina czy piwa możemy przygotowywać bez problemu. Oba trunki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a i w sklepach nie brakuje półproduktów do produkcji. Specjalne „gąsiory” a nawet zaciery można kupić dosłownie w każdym większym mieście. Podobnie chmiel, jęczmień czy drożdże winiarskie. Takim alkoholem można naprawdę zaimponować w towarzystwie.

Dodaj komentarz